Balın kalitesi, hilesiz ve kalıntısız olmalarıyla ilgilidir. Hilesiz ve hiçbir kalıntı içermeyen ballar kaliteli olarak nitelendirilebilir. Çiçek balı ya da çam balı daha kalitelidir şeklindeki bir yaklaşım yanlıştır.
- Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir.
- Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir.
- Gerçek bal, şekerlenir.
- Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
- Kağıt havlu üzerine koyduğunuz bal, emilmiyorsa gerçek baldır.
- Gerçek bal soğuk havada donma yapmaktadır.
- Fazla yendiği zaman genizde hafif yanma yapması, balın gerçek olduğunu göstermektedir.
- Gerçek ve katkısız bal, ateşe dayanıklıdır; yanmaz.
Yukarıda bahsettiğimiz ipuçları balın gerçek olup olmadığı hakkında fikir verse de en doğru tespit laboratuvar analizleri ile belirlenebilmektedir.